Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Sellak politúr receptek:


A politúr...


A fényezési eljárás során nem használhatunk egyforma sellak oldatot (politúrt), azért mindig egy alapoldatot készítünk, melyet borszesszel kellően, hígítunk, ha a fényező eljárás így kívánja.


Alapoldat (10%-os): Egy kgr. apróra tört sellak, 10 liter 95 % -os denaturált szeszben feloldva. Néhány napig állni hagyjuk meleg helyen, közben gyakran felrázzuk, végül mikor a sellak feloldódott, az alján maradt tisztátalanságról leöntjük, átszűrjük.


Világos fához való politúr készítése: Egy kg fehér sellakot finoman törve vagy megőrölve 10 liter 95 % -os alkoholba öntjük, állni hagyjuk és úgy járunk el, mint az előbbinél.


Más világosított oldat: Egy kg. narancs sellakot teszünk 10 liter 95 % -os borszeszbe, s miután feloldódott, annyi durván megtört állati szenet öntünk hozzá, hogy sűrűvé váljon. Az egészet üvegedényben napra tesszük, néhány napig állni hagyjuk, időnként, föl -fölrázzuk és azután szűrőpapíron átszűrjük. Ha az így nyert politúr még nem elég világos, akkor újabb állati szenet rakunk bele, és ezt az eljárást megismételjük. Az így nyert fehér politúr jobb a fehérített sellakból készült politúrnál, könnyen és jól fényesedik.


Az angolok a bútorok fényezésére a következő politúrt csinálják: 4 kgr. naracssellakot és 1 kg. vanilea-kopált ( manila-kopálgyanta ) fínomra törnek s mindegyikhez külön 15 - 15 liter borszeszt öntenek, feloldják többszöri felrázással, s mikor feloldódtak, a két oldatot öszszeöntik és megszűrik.


Kopál-politúr készítése. A sellak hiánya, drágasága vitte rá a szakembereket, hogy más gyantával is kísérletezzenek. Igy alakult ki egy elfogadható kopál-politúr, melynek elkészítése igen egyszerű. 1 kg jó, világos manilla-kopál igen fínomra törve 12 liter 95 % -os borszeszben feloldva (több napon át, gyakori felrázással). Leülepedés után a tiszta oldatot, leöntjük, átszürjük, és használhatjuk. Kezelése megfelel nagyjában a sellakpolítúrnak, de lassabban kell a körözéssel visszatérni, és csak igen kevés lenolajat szabad használni.


Politúr-lakk készítése. ( Hasonlatos hatású, minta kantnilakk, vagy a petersburger lakk.) Gyakran olyan görbületeket, párkányokat, sarkokat kell fényezni, ahova a fényező labdával nem tudunk benyúlni. Ilyenkor polítúr-lakkot használunk, ami nem egyéb, mint alkoholban oldott gyanta. némi sűrű terpentin hozzáadásával. Gyakorlott és gondos munkás nagyon tökéletesen sima fényezést tud így elérni, ha az ecsettel ( póniszőr ) kellő vékonyan, hólyagok nélkül, többször hordja fel az oldatot.


Jó sárga polítúr lakkot kapunk az alábbi anyagokból:
80 gramm narancssellak,
400 gramm 95 % -os borszesz,
20 gramm sűrű terpentin.


Világosszínű politúr-lakkot készíthetünk:
300 gramm mosott sandarak,
1500 gramm 95 % -os borszesz,
100 gramm vörös fenyő-terpentinből.


Viasztartalmú sellak
A magas viasztartalmú sellakoldat nem átlátszó, az oldhatatlan viaszrészecskék miatt lágy gyöngyházfényű.
Politúrozásra a viaszt tartalmazó sellak az alkalmasabb.


Viaszmentes sellak
Ülepítés után két fázisra különül el, alulra kerül a viaszos, a felülre a tiszta, átlátszó sellak.
A viaszmentes sellak egyéb segédanyagokkal elegyítve, ecsettel, esetleg szórással hordható fel, tükörfényes felületet ad.


A borostyánkő lakk (Bernsteinlack) 16.-17. századból származó receptje szerint lenolajjal vagy diófaolajjal felfőzött borostyánkőból készül.
A borostyánkő (succinit, ásv.) a földtörténeti harmadkorból származó, kb. 60 millió éves üvegkeménységűre kövesedett fenyőgyanta. A borostyánkő a világ egyik legszebb és legérdekesebb képződménye – „napkő”-nek is nevezik.


A thungfa olaját és a lenolajat összefőzve különösen tartós és ellenálló, vízálló thungolaj-lakkot kapunk.

Petersburger (St. Pétervári) lakk faragásra 1.
Manila-Kopal, könnyű 200,0
Sandarak 130,0
Éter 50,0
Terpentin 200,
Tiszta alkohol 420,0.

Petersburger (St. Pétervári) lakk faragásra 2.
Sandarak 200,0
Gallipot 50,0
Fehérített sellak, 100,0
Benzoe 20,0
Kámfor 10,0
Éter 30,0
Tiszta alkohol 580,0.


Lapozz a következő oldalra, a további részletekért!