Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Antik bútor restaurálás, felújítás


Bútorok restaurálása, felújítása, és javítása


Antik bútorok felújítása, konzerválása, javítása, restaurálása. Megöregedett felületű bútor újrapolitúrozása.


Az antik bútoroknál nemcsak azt kell kitalálni, mit szeretnének vele, hol használnák, stb., de azt is, mit üzen vele a múlt. Egy-egy öreg darab olyan, mint egy nyitott könyv, s ha meg tanulunk olvasni belőle, megbecsült darabja lesz lakásunknak.


A megrendelők igényeit figyelembe véve, restauráljuk a régi műtárgyakat, búrorokat.

Minden esetben megvizsgáljuk a szükséges lépéseket, amelyek az antik bútor restaurálásához, javításához szükségesek.
A réz veretek restaurálása, a kárpitos munkák elvégzése, is a legjobb szakemberek kezébe kerül.

Az én műhelyemben teljes körű antik bútor restaurálás történik. Bemutatom az alábbi oldalakon, hogy a rám bízott antik bútorokat, milyen munkafolyamatokkal újítom fel.Az egyik lehetséges eljárás, főként muzeális értékű antik bútor restaurálás estén, a bútort a jelenlegi állapotában konzerváljuk, és szükség esetén, az eredeti állapotát állítjuk vissza. Megbeszéljük, hogy ön milyen javítási folyamokat szeretne elvégeztetni, és a szakmailag indokoltakat elkészítjük.

Kizárólag hagyományos technológiát, és alapanyagokat használunk a restauráláshoz. Legfontosabb odafigyelni a visszafordíthatatlan folyamatokra. A tisztítás visszafordíthatatlan folyamat, tehát előtte kell minden olyan nyomot gondosan dokumentálni, ami múzeológiai szempontból fontos lehet. A bútor történetéhez (életéhez) hozzátartozik minden átalakítás, javítás, használat közben szerzett kopás. Konzultáció során más restaurátor, történész, szakemberekkel együtt kell elkészíteni a restaurálási tervet.Bútorfelújításkor,

a hajdani pompáját elvesztett bútor, eredeti állapotát állítjuk vissza, de igény estén átalakításokat is végrehajtunk, a jobb használhatóság érdekében.

 Ugyan úgy fog pompázni, mint újkorában. A fiókok, és az ajtók elkopott, eltört alkatrészei kicserélésre kerülnek. Új egészséges, erős anyagok kerülnek beépítésre. Bútorasztalos mesterként ismerem azokat a fakötéseket (csapolás, fogazás) amelyek szükségesek, a bútorszerkezetek megerősítéséhez, újjáépítéséhez.


Ön dönt

A vevőnek mindig igaza van. De nem mindig. Ugyanis az értékes védett műtárgyakat, bútorokat, nem alakíthatom át egyedi igények szerint.A Restaurálás, Bútorfelújítás rövid leírása (ahogy mi végezzük):


    Állapot felmérés, egyeztetés. Restaurálás előtti restaurálási terv.
    Tisztítás, fertőtlenítés.
    Javítás. A szerkezeti összeépítés, megerősítése. Faanyag konzerválása, szilárdítása
    Kiegészítés, a hiányzó részek pótlása. Rekonstrukció. Faanyag védelem.
    Vasalatok javítása, tisztítása, pótlása.
    Felületkezelés. Esztétikai helyreállítások, retusálás, védőréteg felvitele.
    Dokumentáció készítése.