Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

 

Konyhabútor  Stílusok,  és  trendek

 

Modern >>>
Klasszikus >>>
Mediterrán >>>
Minimál, desing-os, trendi >>>
High-tech >>>

Általánosan a stílusokról

A konyhák formavilága, egy időtálló kialakítás, melyet az évtizedek alatt alkalmazott főzési, tálalási technológia kis változássokkal mindig átformál.
Színei a mindenkori divat szerint változnak. Az egyszerű fehértől indulva a pasztell színárnyalatokon keresztül az élénkebb színekig minden megtalálható. Az egyszínű változatok mellett megjelennek itt a faerezetű és más mintázatok is.
 

Modern

A modern stílus, mindig a jelenkor stílusa, csak a későbbi nemzedékek nevezik el valamilyen stílusnak.

A modern stílus jellemzője, hogy a tervezők a korábbi korok formáitól, eltérő bútorstílusokat hoznak létre.

A modern stílusra leginkább az előző időszakhoz képest, újszerű anyagok, és szerkezeti kialakítás megvalósítása a jellemző.

A modern stílus a legtágabb értelemben vett gyűjtőfogalom, amit ma a kortárs lakberendezéssel kapcsolatban használunk, és nagyon sok kategória sorolható alá.
A család a nap minden szakában sok időt tölt itt, ezért népszerűvé vált a nappalival egy légtérben kialakított konyha. Részben emiatt is érthető az a törekvés, hogy szolidabb látványt nyújtson, ne billentse fel egy-egy erőteljes szín vagy vonalvezetés az optikai egyensúlyt, vagyis amennyire csak lehet, egységes legyen az enteriőr.

Klasszikus

A régi idők stílbútorait visszaidéző bútorok.
Vidékies stílus,
Rusztikus, antik bútorok stíluselemei,
Népi hagyományőrzés, paraszti bútorok,

Jellemzői, az elegáns formák. Keretszerkezetű, vagy mart ajtók.  A fa dominál, esetleg fantáziaszínek.
Nagyon jellemző a 10 cm X 10 cm-es csempe alkalmazása.
Meleg színek, a jellemzőek. Megnyugtató, néha kissé népies hatású.
A fautánzatú laminált frontok színeikben a tömör fával egyeznek meg, szuper-matt, kellemes tapintású felülettel.
 

Mediterrán

Vidékies hangulatot árasztó, a nyár a pihenés, hangulatának érzetét kelti. Talán ezért éli ma fénykorát hazánkban ez a stílus mind az építészetben és belsőépítészetben egyaránt.
A stílus ismertetőjegyei: rusztikus falfelületek, zsalugáteres nyílászárók, épített konyhák, nyitott égésterű kandallók, terméskő- vagy mozaikburkolatok vagy faragott domborművek, terrakotta vázák, virágtartók díszítik a belső tereket.

A modern, spot világítás helyett a hagyományos lámpákat használ a stílus. Ajánlott kiegészítők. a festett üveg vagy porcelán búrával ellátott világítótestek, kovácsoltvas lámpák.
A levendula, és egyéb fűszernövények cserépben, hagyojól megerősítik a stílusjegyeket.
 

Minimál, desing-os, trendi

Jelenleg ez divat
Letisztult formavilágú, szögletes bútorok jellemzik. Kis alapterületű lakások is praktikusan berendezhetőek így, de igen jól mutat tágas, modern építészeti terekben is.

Színvilágában a barna-bézs a jellemző de földszínek bármelyikével jól kiegészül.

A konyhabútorokra, az egyszerű formavezetés, a letisztult formavilág, design jellemző.
Tiszta, egyszerű, formák. Íves formák, szokatlan felületek. Alsó szekrények szinte csak fiókokkal készülnek.95 cm-es pultmagasság. Ajtók: dekor, alu-keretes üveg, festett-fóliás MDF, struktúralemez. Munkapult: fém, gránit, dekor, épített. 6-10 cm vastag pult. Alacsony magasságú széles ajtófrontok. Vízszintesen futó szálirány. A felső ajtók felnyílók. Csempe helyett dekorral borított lemez a pult felett, a találkozásnál 3mm-es vékony csík.
A modern szekrényeken praktikus, a felnyíló felső ajtó. A munkapultok 3 - 4 cm-es vastagsági mérete mellett igen gyakori a nagyobb, 6, 8, vagy akár a 10 cm-es vastagság is. Ezzel a konyhák hangsúlyos elemévé növik ki magukat a munkafelületek.
 

High-tech

Hűvös elegancia, erő.
A szürke, gépies elegancia stílusa.

A sok üvegfelület, fémvázas bútorok, kiváló minőségű alapanyagok jellemzik. A fehér és a szürke árnyalatai keverednek, a gépészeti elemek inox (fém) színével.

Itt a műszaki berendezések a dekoráció részét képezhetik: A rozsdamentes acélmosogatók, a krómozott háztartási gépek.

 Magas műszaki minőség. Anyagok rozsdamentes acél, üveg, alumínium. Magas technika, korszerű konyhai gépek. Különleges fényhatások, nagy térben érvényesül.
Az alumínium szerepe továbbra is növekszik. A hagyományos anyagokkal kombinálva megjelenhet a jövő év konyháiban.