Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

A konyhaterület felosztása


Ha, jól használható konyhát szeretnénk,

 ahol kellemes tartózkodni, egyszerű főzni, és ahová egy fárasztó nap után is jó megérkezni, körültekintően kell megtervezni, a konyhakialakítását.
 

1. Konyhai munkaháromszög >>>


2. Zónatervezés >>>

3. Blum KONYHATERVEZÉS

 


Konyhai munkaháromszög

Az egyik tervezési elgondolás: a konyhai háromszög fogalma (1950-es években dolgozták ki. A mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhely (sütő és főzőlap), távolságát mérve).
A konyha munka háromszög talán a leginkább kutatott és alkalmazott ergonomikus elv.
Ha ezek a helyek túl messze vannak egymástól, akkor egy csomó lépést, elvesztegetünk miközben, készül az étel. Ha ezek túl közel vannak egymáshoz, akkor nagyon  szűk lesz a konyha, ahol nehéz dolgozni.
 

konyhai_munkaharomszog (5).jpg (12445 bájt) Egy U-alakú vagy patkó alakú konyha ideális nagy, vagy kicsi, négyzet alakú helyiségbe.
   
konyhai_munkaharomszog (1).jpg (13624 bájt) Van rengeteg itt hely a tárolásnak, és rengeteg a szabad munkafelületet.
   
konyhai_munkaharomszog.jpg (10256 bájt) Próbálja ki a
 Tárolja, Előkészíti, Főzi- süti, Mossa szabályt.
A készülékek használata egy sorban.
   
konyhai_munkaharomszog (3).jpg (12916 bájt) Hagyjunk 125cm távolságot, a két sor között, hogy ki lehessen nyitni az ajtókat, és lehet mozogni biztonságosan a konyhában.
   
konyhai_munkaharomszog (2).jpg (13280 bájt) A sziget egységek, egy igen modern, és exkluzív konyhák.
Ad egy luxus kinézetet, minden konyhában.
   
konyhai_munkaharomszog (4).jpg (11506 bájt) Győződjön meg róla, hogy a sziget körül van, elegendő hely.
Ellenkező esetben, csak ellopja a helyet.
   
konyhai_munkaharomszog 7.jpg (10888 bájt) Az ideális konyha - étkező elrendezés.
Bármilyen alakú és méretű konyha kialakítható,  jó használatra egy L-alakú elrendezéssel.



Zónatervezés

A másik tervezési elgondolás:Euróbában a Blum kidolgoza a konyhazónák fogalmát.
A konyhaterület felosztása során megtervezzük, az ételkészítés műveleti sorrendjét.
A munkavégzés sorrendje jobbkezes háziasszonyoknál balról jobbra haladva, majd jobbról balra az edények elmosogatása, öblítése, szárítása, elrakása.

A jól berendezett konyha az ételkészítés folyamatát követi, annak sorrendjében helyezkednek el az egyes tároló- és munkafelületek, gépi berendezések.

A tervezés első lépései között, kell eldönteni, a helyi adottságoknak megfelelő munkahely kialakítását. Csak a második lépés, lehet a közműcsatlakozások helye (sajnos sokan felcserélik).


Élelmiszertárolás
Itt az élelmiszereket, mint kenyér, reggelihez való kellékek, hűtött élelmiszerek, stb. tárolunk. Kamraszekrény, kamrafiók. Mély tárolófiókok. Hűtőszekrény. Kamra, spajz.

Tálalás
Használati cikkek mint edények, evőeszközök, apróságok, itt vannak elhelyezve. A vitrines tálalószekrény, elhelyehető az étkezőben is.

Mosogatás, szeméttárolás
 A sok edényhez érdemes mosogatógépet használni ( a kivehető kosár előny).
Megfelelő méretű mosogató szükséges a nagy serpenyőkhöz.
A mosogató lefolyója szűrőbetétes legyen, amibe be van építve a lefolyódugó.
A szeméttároló edény megfelelő méretű legyen.
Szelektálva van-e a szemét? Pl: komposztálható zöldségmaradék.
A mosogatóba építhető szemétledobó nyílás megkönnyíti a munkát. Konyhamalac.
az idevaló pultmagasság: 90-100 cm

Előkészítés
Megfontolt tervezést igényel, hogy mekkora helyet igényel, milyen alapanyagok kerülnek felhasználásra.
Pl: kenyérsütés, húspapírozás, vagy csak készételek melegítése. Egyszerre hányan étkeznek?
Naponta használatos gépeket hol helyezzük el? Hová tegyük a gyúródeszkát, mekkora legyen?
Milyen anyagból legyen a konyhapult? 
Az egyik szemetes az előkészítés zónájába essék.
Szükség lehet kiegészítő munkapultra, ami kihúzható, vagy kihajtható, amikor szükséges.
Az idevaló pultmagasság: 95cm.

Sütés, főzés
Üvegkerámia főzőlap, vagy, gázégők? A mikró ne kerüljön túl magasra, hogy ki lehessen venni a meleg ételt.
A sütőhőz ne keljen lehajolni (szemmagasságban kényelmesebb), és legyen hely a gőzpárolónak is.
Fritőzre, grillapra szükség van-e ez változó elszívó viszont elengedhetetlen (ne legyen zajos).
Az idevaló pultmagasság: 80-90 cm
 
Kiegészítők.
Gyermekzár a fiókokra. Kulccsal zárható biztonsági záras ajtó a veszélyes vegyszereknek, gyógyszereknek.
Kihúzható vasalódeszka. Porszívótartó, Szelektív hulladékgyűjtő.
Mozgáskorlátozottak készült konyhapultok függőlegesen emelhetők és süllyeszthetők, mint a felsőszekrények, szervomotorral

 

 


Az 1950-es években a Cornell Egyetem kutatói dolgozták ki a konyhai háromszög fogalmát, nevet adva annak a térszerkezetnek, melyet a mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhely, illetve a hozzájuk kapcsolódó három legfőbb konyhai tevékenység alakít ki. A kutatók a kényelmi és biztonsági szempontokat egyaránt szem előtt tartva kiszámították a három kulcsfontotsságú pont optimális távolságát. A mosogatót, a hűtőszekrényt és a tűzhelyet összekötő képzeletbeli vonalnak nem szabad 8 méternél hosszabbnak lennie, annak ellenére, hogy a háromszög szárainak hossza rendszerint 3,5 és 8 méter között változik.
A háromszög oldalainak összege max 24m lehet.