A konyhaterület felosztása
Ha, jól használható konyhát szeretnénk,
ahol
kellemes tartózkodni, egyszerű főzni, és ahová egy fárasztó nap után is
jó megérkezni, körültekintően kell megtervezni, a
konyhakialakítását.
1. Konyhai munkaháromszög >>>
2.
Zónatervezés >>>
Konyhai munkaháromszög
Az egyik tervezési elgondolás: a konyhai háromszög fogalma (1950-es
években dolgozták ki. A mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhely (sütő és
főzőlap),
távolságát mérve).
A konyha munka háromszög talán a leginkább kutatott és alkalmazott
ergonomikus elv.
Ha ezek a helyek túl messze vannak egymástól, akkor egy csomó lépést,
elvesztegetünk miközben, készül az étel. Ha ezek túl közel vannak
egymáshoz, akkor nagyon szűk lesz a konyha, ahol nehéz dolgozni.
Zónatervezés
A másik tervezési elgondolás:Euróbában a Blum kidolgoza a konyhazónák
fogalmát.
A konyhaterület felosztása során megtervezzük, az ételkészítés műveleti
sorrendjét.
A munkavégzés sorrendje jobbkezes háziasszonyoknál balról jobbra
haladva, majd jobbról balra az edények elmosogatása, öblítése,
szárítása, elrakása.
A jól berendezett konyha az ételkészítés folyamatát követi, annak
sorrendjében helyezkednek el az egyes tároló- és munkafelületek, gépi
berendezések.
A tervezés első lépései között, kell eldönteni, a helyi adottságoknak
megfelelő munkahely kialakítását. Csak a második lépés, lehet a
közműcsatlakozások helye (sajnos sokan felcserélik).
Élelmiszertárolás
Itt az élelmiszereket, mint kenyér, reggelihez való kellékek, hűtött
élelmiszerek, stb. tárolunk. Kamraszekrény, kamrafiók. Mély tárolófiókok. Hűtőszekrény. Kamra,
spajz.
Tálalás
Használati cikkek mint edények, evőeszközök, apróságok, itt vannak
elhelyezve. A vitrines tálalószekrény, elhelyehető az étkezőben is.
Mosogatás, szeméttárolás
A sok edényhez érdemes mosogatógépet használni ( a kivehető kosár
előny).
Megfelelő méretű mosogató szükséges a nagy serpenyőkhöz.
A mosogató lefolyója szűrőbetétes legyen, amibe be van építve a
lefolyódugó.
A szeméttároló edény megfelelő méretű legyen.
Szelektálva van-e a szemét? Pl: komposztálható zöldségmaradék.
A mosogatóba építhető szemétledobó nyílás megkönnyíti a munkát.
Konyhamalac.
az idevaló pultmagasság: 90-100 cm
Előkészítés
Megfontolt tervezést igényel, hogy mekkora helyet igényel, milyen
alapanyagok kerülnek felhasználásra.
Pl: kenyérsütés, húspapírozás, vagy csak készételek melegítése.
Egyszerre hányan étkeznek?
Naponta használatos gépeket hol helyezzük el? Hová tegyük a
gyúródeszkát, mekkora legyen?
Milyen anyagból legyen a konyhapult?
Az egyik szemetes az előkészítés zónájába essék.
Szükség lehet kiegészítő munkapultra, ami kihúzható, vagy kihajtható,
amikor szükséges.
Az idevaló pultmagasság: 95cm.
Sütés, főzés
Üvegkerámia főzőlap, vagy, gázégők? A mikró ne kerüljön túl magasra,
hogy ki lehessen venni a meleg ételt.
A sütőhőz ne keljen lehajolni (szemmagasságban kényelmesebb), és legyen
hely a gőzpárolónak is.
Fritőzre, grillapra szükség van-e ez változó elszívó viszont
elengedhetetlen (ne legyen zajos).
Az idevaló pultmagasság: 80-90 cm
Kiegészítők.
Gyermekzár a fiókokra. Kulccsal zárható biztonsági záras ajtó a
veszélyes vegyszereknek, gyógyszereknek.
Kihúzható vasalódeszka. Porszívótartó, Szelektív hulladékgyűjtő.
Mozgáskorlátozottak készült konyhapultok függőlegesen emelhetők és
süllyeszthetők, mint a felsőszekrények, szervomotorral
Az 1950-es években a Cornell Egyetem kutatói dolgozták ki a konyhai
háromszög fogalmát, nevet adva annak a térszerkezetnek, melyet a mosogató, a
hűtőszekrény és a tűzhely, illetve a hozzájuk kapcsolódó három legfőbb
konyhai tevékenység alakít ki. A kutatók a kényelmi és biztonsági
szempontokat egyaránt szem előtt tartva kiszámították a három
kulcsfontotsságú pont optimális távolságát. A mosogatót, a hűtőszekrényt és
a tűzhelyet összekötő képzeletbeli vonalnak nem szabad 8 méternél
hosszabbnak lennie, annak ellenére, hogy a háromszög szárainak hossza
rendszerint 3,5 és 8 méter között változik.
A háromszög oldalainak összege max 24m lehet.