Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

A ragasztandó anyagok előkészítése


    A ragasztandó anyagok előkészítésénél figyelembe kell venni az alapanyag tulajdonságát, nedvességtartalmát, a késztermék felhasználási körülményeit, az alkalmazott ragasztóanyagot és a rendelkezésre álló berendezéseket.

    A ragasztásra kerülő alkatrészek nedvességtartalmát a késztermék felhasználási körülményei határozzák meg. Nem célszerű ragasztás előtt az alkatrészeket alacsonyabb nedvességtartalomra kiszárítani, mint a készáru egyensúlyi fanedvessége. Ugyanakkor nem lehet megbízhatóan ragasztani a 15%-nál nedvesebb anyagot, ezért egyik alapfeltétele a ragasztásra kerülő anyagoknál a 15%-nál alacsonyabb fanedvesség.

    A jó ragasztás másik előfeltétele az összeillesztésre kerülő felületek jó ragasztást biztosító megmunkálása.

    Az előkészítő megmunkálás fafajonként, kialakításonként és méretenként változik. Más a lombos, ill. a fenyőfélék előkészítése sík vagy ívelt alakban, ismét más a léc, vagy tömör fa esetében.

    A fenyő szerkezeti felépítése folytán laza szövetű, sík felülete hosszú elemi rostjaival igen alkalmas kötődésre. A laza szerkezet következtében a ragasztóanyag könnyen hatol az anyag rostjaiba, különleges megmunkálást nem igényel.

    A keményfa felépítése, keménysége, megnehezíti az anyag ragasztását. Különösen állati eredetű ragasztók használatánál szükséges a keményfa felületét érdesíteni.