Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Ipari Egészségtani Ismeretek Rövid Összefoglalása.


1. Milyennek kell lenni az egészséges műhelynek?

    Mivel az iparos idejének nagy részét műhelyben tölti el, azért ennek egészséges volta döntő befolyást gyakorol az egészségre. Ezért külön helyiség kell a műhelynek és külön a lakásnak. Az egészséges műhely legyen világos, tágas és száraz.


2. Milyen káros hatása van az egészségtelen műhelynek az ember szervezetére?

    A nedves, sötét, szűk műhelyben való munka rontja a szemet, elősegíti a tisztátalanságot és ezzel kapcsolatban a fertőző baktériumok (a betegséget okozó végtelenül kis élőlények) szaporodását. A baktériumok a sötét, piszkos helyen hónapokig is elélnek, világosabb helyen rövidebb ideig, míg napfényben alig pár órát élnek. A világosság, napfény hiánya vérszegénnyé teszi az embert, és ezáltal csökkenti a munkakedvet és munkabírást, hajlamossá tesz fertőzőbetegségekre, főleg a tuberkulózisra. A napfény elősegíti a vörös vérsejtek képződését.


3. Miért nem szabad egy helyiségben lenni a műhelynek és a lakásnak?

    A műhelynek és lakásnak azért nem szabad együtt lenni, mert a munkahelyen felgyülemlett por, piszok megfertőzi a levegőt -- ezáltal alvásra, tartózkodásra nem alkalmas. A munkahelytől különálló, feltétlenül tiszta lakásban felüdül, megpihen az ember s így egészségét óvja.


4, Milyen balesetelhárító védőszerekre és védőintézkedésekre van szükség a műhelyben?

    Fogaskerekek, mozgó éles részek, kerekek védőburkolattal való ellátása. Villannyal hajtott gépeknél tökéletes szigetelés. Vésők, fűrészek, balták stb., elhelyezése olyan helyen, ahonnan az emberre nem eshetnek. Gyalulásnál, fűrészelésnél összpontosított figyelem!


5. Melyek az egészséges életmód követelményei?

    a) lakásban?
    b) étkezésben?
    c) ruházkodásban?
    d) szórakozásban?

    A lakásban feltétlen tisztaság, mely könnyen elérhető, ha a fal fehérre meszelt, vagy olajfestékkel van mázolva, mely könnyen mosható. Nagy ablak, hogy világosság, napfény behatoljon. Egyszerű bútorzat, amit könnyen lehet portalanítani. Száraz legyen, mert a nedves lakás fészke a baktériumoknak.


    Étkezés előtt kézmosás, utána szájöblítés, mértékletes étkezés. A túl sok evés gyomortágulást, elhízást okoz, túl kevés legyengíti a szervezetet, s hajlamosít a betegségekre. Erős fizikai munkát végző és hidegben dolgozó munkás a zsírból aránylag többet egyen, a hús és növényi táplálék aránya 1:6 legyen. A vitamin szükségletet zöldfőzelékkel és gyümölcsfélékkel tudjuk legjobban fedezni. Napi 3-5-szöri étkezés elég. Ebéd után közvetlenül ne dolgozzunk, s ne aludjunk. 2 órával lefekvés előtt legyen a vacsora, s az aránylag kevés és könnyű legyen.


    A ruházat legyen a foglalkozásnak megfelelő. Erős fizikai munkás ne öltözzön melegen, átnedvesedésnek (esőn dolgozó) izzadásnak kitett egyén gyapjú alsóruhát viseljen, amely nem tapad a testhez, lassan veszti nedvességét s nem hűti le gyorsan.


    A szórakozás és pihenés lehetőleg egészséges helyen és módon összhangba legyen a foglalkozással, tehát az aktív pihenés a javasolt.