Kispál Sándor Bútorasztalos Mester
             Üdvözlöm önt, weboldalam látogatói között.

Politúrozás anyagai


Természetes, régi bevált anyagok.


A politúrozáshoz szükséges anyagok, eszközök>>>
Gyanták >>>
Sellak,
Kopál, Benzoe, Kolofónium
Viaszok >>>
Karnaubaviasz
Olajok >>>
Bútor olajok, Paraffinolaj
Ásványolajok:Paraffinolaj,
Egyéb Vegyianyagok >>>
Felfényező folyadékok:Iberol
Alkoholok:Alkonek, Denaturált szesz
Töltőanyagok:Habkőpor, Tripoliföld

 

A politúrozáshoz szükséges anyagok, eszközök:

Felület előkészítése:
Csiszolópapír, Csiszolóvászon, Csiszolórács, Üvegpapír (120-as, 180-as, 240-es, 320-as). Parafás csiszolófa, filces csiszolófa. Melegvíz, azért hogy hamar elpárologjon. A cél a szálak felhúzása,
nem pedig a fa megdagasztása.

Tüzesítés:
Bútor olajok. Száradó kemény olaj, Csiszolóolaj, AURO Nr. 126 keményolaj,

Pórustömítés:
Tripoliföld, Habkőpor, finomra őrölt tengeri habkő, finomra őrölt téglapor.

Sellak:
Szilárd levelek, vagy bekevert oldat.

Politúr:
Denaturált szesz, alkohol. Gyantamentes sellak. Politúr alapoldat: 1 kg sellak 10 liter 95 %-os szeszben feloldva.

Denaturált szesz:
Etanol, etil-alkohol, borszesz, alkohol. Legalább 94%-os legjobb a 99%-os tiszta és vízmentes.

Polírozó olaj:
Gyorsan száradó parafinolaj. Régebben, lenolaj, Lenmagolaj, repce vagy olívaolaj.

Politúrozás:
Vatta, Gyapjúvatta, Gyapjúrongy, Finom lenvászon, Durva lenvászon, Gyapjúrongy. Lenvászon fényezőrongy, Gyapjú fényezőlabda. (Pl. gyapjú zokni). Ágynemű (De nem pamut, vászon!) a labda felületére (Durva és finom).
Vissza az oldal tetejére >>>

Gyanták


Sellak.

Természetes gyanta, a legtöbb gyantaféleségtől eltérően nem növényi, hanem állati eredetű. Felületkezelésre az ókor óta kb.: ie. 1000 óta használják.A sellak (gumilakk) Indiából, Thaiföldről származik, a Lacklaus (Tachardia lacca vagy Laccifer lacca) nevű, fákon tenyésző növényélősködő rovar, a (lakktetű) váladékából készítik.A levéltetű leggyakrabban az Aleurites laccifera és a Croton lacciferus növények (fikusz) hajtásaiból táplálkozik. Olyan növényeken él a mi kis tetűnk, melyek levelei tejszerű nedvet tartalmaznak. Indiai lakktetűnek, vagy forró égövi levéltetűnek, is nevezzük. A kis rovar, Délkelet-Ázsiában él, elsősorban Indiában és Thaiföldön.

Sellak többféle színe, attól függ, melyik a rovarok fogadó fa. A rovar leggyakrabban, kedvelt növényei: a fikuszok, ezen belül is a fügefélék; Tungfa; Aleurites laccifera; Croton lacciferus. Időnként, a rovarok hatalmas rajokban rajzanak. Megszúrja a fa kéregét, felszívja nedvet, és ezt tárolja a szervezetében. A nöstények csak ősszel hoznak létre egy hímgenerációt, amelyek eztkövetően velük párzanak. A nőstény legtöbbször ősszel rakja le petéit, amelyek áttelelnek. A lárvák kora tavasszal kelnek ki, és kifejlődésükhöz 10 napra van szükségük. Ezzel tudják megtartani  genetikai változatosságukat. A nőstények párzás nélkül is szaporodnak szűznemzéssel tavasszal és nyáron. A nyári családalapító anyák (nem megtermékenyített nőstények), egy napon szűznemzéssel (Klónozással), akár 10 - 20 utódot tudnak a világra hozni, legyártani.

Az őszi peterakás után, a női tetvek kiürítik a szervezetükben felhalmozódott nedveket, és elpusztulnak. A hím tetűk, is testükből vöröses színű, sűrűn folyó nedvet választanak ki. Ez az anyag vastagon beborítja a növény ágait, és pajzsként védi a lárvákat, levegővel érintkezve, megszilárdul. Kikelés után, a kicsik áttörik, a kemény kérget, és rajzanak. Csak körülbelül öt százaléka a  rovaroknak a hím. A nőstény a fő sellak termelő. Ez az anyag vastagon beborítja a növény ágait, ezért sokáig úgy hitték, hogy a gyantát a fa izzadja ki a tetű csípése következtében; ma már tudjuk, hogy ez a megtermékenyített nőstény rovar váladéka, mely az ivadékgondozást segíti elő. 1 kg sellakot kb. 300 000 tetű képes előállítani

Ez a gyanta körülveszi az ágacskákat és megkeményedik. Ekkor letördelik, vízben tisztítják s ritkán zsákokba téve, tűz mellett megömlesztik. A megömlesztett sellakot, mely a zsákokon  keresztül folyik, felfogják s kihűlve, vékony lemezek alakjában kereskedelembe hozzák. A sellak alkoholban oldódik, ebben a formában lakknak használható. A magas viasztartalmú sellakoldat nem átlátszó, az oldhatatlan viaszrészecskék miatt lágy gyöngyházfényű. Ülepítés után két fázisra különül el, alulra kerül a viaszos, a felülre a tiszta, átlátszó sellak. Politúrozásra a viaszt tartalmazó sellak az alkalmasabb; a viaszmentes sellak egyéb segédanyagokkal elegyítve,ecsettel, esetleg szórással hordható fel, tükörfényes felületet ad.

A sellak többféle minőségben és néven narancs, citrom, rubin. gránát, vér, fekete, fehér stb. kerül forgalomba. Gyakran hamisítják a sellakot kolofoniummal, gyantával. A hamisított sellak felismerhető a következő eljárással. Tiszta vízben feloldunk annyi konyhasót, hogy a finom porrátört kolofonium ússzon rajta. A porrátört sellakot ilyen sósvízbe öntjük és jól felkavarjuk. Ha a sellak kolofoniummal hamísítva van, akkor a kolofonium a víz színére felszáll, míg a sellak leülepedik. Ha az elégett sellak fokhagyma szagot terjeszt, akkor kénarsikummal világosítva van, tehát hamisított.

A jó sellak törési felülete homályos, bágyadt. Színe világos sárga s a szeszben könnyen oldódik. Fehér fák fényezéséhez fehér sellakot használnak, mely vegyi úton készül a rendes sellakból.
A fehér sellaknak nagy hátránya, hogy nem szabad a levegőn állni hagyni, mert szeszben oldhatatlanná válik, azért mindig víz alatt kell tartani, mielőtt szeszbe tennék, megtörjük, hogy könnyebben oldódjék.
Ha fehér sellak már állott és nem oldódik szeszben, akkor kevés faszesszel öntjük le, s mikor ezt feloldotta, rendes szesszel hígítjuk fel.

Kopál

A kopál név a "gyanta" szóból származik. Ez a gyanta különböző trópusi fákból csapolt lakkgyanták összefoglaló elnevezése.Az élő fákról gyűjtik, vagy mint fosszíliát bányásszák ( tévesen ásványi eredetűnek tartották). A dammaragyantát és az indiai fenyőlakkot olykor szintén kopálgyantának nevezik.lló olajokkal keverve a kopálfirniszt és kopállakkot adják. A kopalmézgát Rhus copalliná-bó is nyerik. Ez a gyanta alkoholban jól oldódik, és ideálisan egészíti ki illetve javítja a sellakot tulajdonságait.

Benzoe

Barnavörös, törékeny, kellemes vaniliaszagú, növényi eredetű gyanta, melybe gyakran tejfehér mandulaszerü darabok vannak behintve. A styrax bension Dryander nevü fának kiizzadt s megszáradt nedve. A politúra oldathoz keverve lágyítja, és rugalmasabbá teszi a megszáradt, kész politúrozott réteget.A kézifényezés utolsó fázisánál erősen higított benzoe oldatot, és kevés olajat használva, a sellakrétegből felszínre hozzuk, a mélyben maradt parafinolajat (Benzoe-Abziehpolitur).
A kész felület csillogó hatású, és fényesebb lesz a használata után.

Vissza az oldal tetejére >>>

Viaszok

Karnaubaviasz

A karnaubaviasz a legkeményebb viasz, keménysége túltesz a szintetikusan előállított viaszokén is.
A karnaubaviaszt a karnauba más néven kopernikusz pálma (Copernica cerifera Mart.) leveleit védő természetes viaszrétegből nyerik. A legértékesebb és legfontosabb növényi eredetű viasz.
A karnaubaviasz a természetes felületkezelő anyagok fontos növényi eredetű kötőanyaga. Önmagában nagyon kemény, fényes bevonatot ad, ezért és magasabb ára miatt elsősorban lágyabb viaszok – pl. méhviasz - mechanikai tulajdonságainak javítására használják. A matt sellakpolitúrok fontos alapanyaga.
Vissza az oldal tetejére >>>

Olajok:

Paraffinolaj

A paraffin gyártásánál melléktermékül kapott sűrü folyadékból úgy készül, hogy azt kénsavval összerázzák és azután vakuumban átdesztillálják.
A paraffin olaj tulajdonságai: nem szivódik be mélyen; jól csúszik; nem romlik.
A sellakpolitúrozás fontos segédanyaga, segíti a polírozólabda csúszását a sellakrétegen, utánna eltávolítjuk a felületből.

Bútor olajok. Auró Nr.126, Biopin Keményolaj

A fafelület tüzesítéséhez használatos száradóolajok. Jó tulajdonságokkal rendelkeznek, mer a gyártók az olajok előnyös tulajdonságait összesítik.
Politúrozáshoz elsősorban az alapozáshoz gyártott padló- bútor- olajok alkalmasak.
Összetétel: narancshéjolaj, lenolaj-, ricinusolaj-, faolaj-standolaj, dammárgyanta, cink-mész-, és kolofónium-glicerinészter, Co/Zr szárítóadalék (ólommentes).
Vissza az oldal tetejére >>>

Egyéb Vegyianyagok:

Felfényező folyadékok

Iberol, Überol, olajleszedő
Alkoholos: benzoegyanta tartalmú, a sellakréteget fellazítja,  az olajat, (és a viaszt) a felszínre hozza, ahonnan a fedőrongy gyakori cseréjével, eltávolítható.

Tejfölszerű folyadék, amely éter, vagy kámforszesz hígításában levő,  hintőpor finomságú por, (kréta, vagy bécsi mész) a felületről teljesen eltávolít, minden olajmaradványt.A jobb minőségű Íberol az olajmardványokat ősszerántja, vagyis kis csomókba ragasztja össze, és ezáltal könnyebben eltávolítható, a felületről pl.:"König no.761 Auspolier, End-finish" (ennek a terméknek a gyártása megszünt).


Alkoholok

Alkonek 98%-os vízmentes ipari alkohol

Denaturált szesz. 95%-os ipari etilalkoholnak denaturáló anyagokkal (piridin, fa- szesz) élvezeti célokra alkalmatlanná tett keveréke.

Lapozz a következő oldalra, a további részletekért!